Witte Bouw https://wittebouw.nl Maatwerk in bouwen | Restauratie aannemer Thu, 25 Apr 2024 06:50:24 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://wittebouw.nl/wp-content/uploads/2023/03/cropped-Logo-rond-WBA-zonder-achtergrond-1-32x32.png Witte Bouw https://wittebouw.nl 32 32 Klokken teruggeplaatst Westertoren https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/klokken-teruggeplaatst-westertoren/ Wed, 24 Apr 2024 16:02:21 +0000 https://wittebouw.nl/?p=9263 Dinsdag, 24 april 2024 – Dat is niet niks, onder andere At5, Hart van Nederland, AD, Het Parool en Reformatorisch Dagblad publiceerden dit grote nieuws over de voortgang rondom het onderhoud van de klokken van de Westertoren.

Met trots kunnen we namelijk zeggen dat de carillonklokken van de Westertoren weer zijn teruggeplaatst na een succesvol onderhoudsproces! 😁🤩

Een jaar geleden, op 24 april 2023, werden de klokken, die op grote hoogte boven de stad troonden, naar beneden getakeld voor broodnodig onderhoud aan het carillonframe.

Hieronder een terugblik van dat moment in 2023:

Een jaar later zijn de vijftig carillonklokken weer teruggeplaatst, een bijzonder moment natuurlijk! Binnenkort zal de beiaardier weer kunnen spelen, wat betekent dat de stad weer kan genieten van alle prachtige melodieën. 🔔🔔

Foto’s: Léontine Lamers – Monumentenfotograaf.

Witte Bouw is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB) en lid van de Vakgroep Restauratie. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over het groot onderhoud van de Westertoren of lees meer nieuws over dit prachtige project.

]]>
Timelapse opbouw steiger Westertoren https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/timelapse-opbouw-steiger-westertoren/ Tue, 16 Apr 2024 15:39:06 +0000 https://wittebouw.nl/?p=9159
Dinsdag, 16 april 2024 – We blikken terug op de zomerperiode van 2023, toen de 92 meterhoge steiger rondom de Westertoren werd gebouwd. “Time flies”, zullen we maar zeggen. In een minuutje is de klus geklaard op de video, ideaal. Als dat in het echt nou ook zo snel zou gaan…

De Westertoren staat van januari 2023 tot half 2024 in de steigers voor het groot onderhoud in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De werkzaamheden zijn in volle gang en de vorderingen zijn een feit. Als Amsterdamse restauratieaannemer is dit natuurlijk een kroonstuk om aan te mogen werken.


Witte Bouw is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB) en lid van de Vakgroep Restauratie. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over het groot onderhoud van de Westertoren.

]]>
Groot onderhoud Nieuwe Herengracht 33 https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/9087/ Wed, 10 Apr 2024 14:04:43 +0000 https://wittebouw.nl/?p=9087 Dinsdag, 10 april 2024 – In opdracht van Stichting HEBE heeft Witte Bouw de afgelopen acht maanden mogen werken aan de verduurzaming en het groot onderhoud van een prachtig monumentaal grachtenpand aan de Nieuwe Herengracht 33 in Amsterdam.

Wat een verschil, de ‘vóór en na’ van dit pand. Het is echt weer een plaatje geworden. Voorbijgangers te voet en met de passerende rondvaartboten zien we om de haverklap foto’s nemen van dit herleefde pand, dat weer straalt nu de steigers weg zijn! Daar doen we het voor, het is een groot genot geweest om hieraan te hebben mogen werken. Zie hieronder foto’s van vóór (links) en na (rechts).

Op het dak hebben we de originele pannen behouden, maar de panlatten en het folie eronder hebben we vervangen zodat deze constructie weer jaren vooruit kan. De nokvorsten hebben we ook opnieuw aangebracht en in de specie gelegd, een techniek zoals ze dat vroeger ook deden.

Ook de platte daken zijn aangepakt. Deze zijn geïsoleerd en de dakbedekking ervan is vernieuwd. Vervolgens zijn de platte daken voorzien van nieuw zinkwerk, wat ook zorgt dat het geheel er weer netjes afwerkt uitziet. De beglazing aan de voor- en achterzijde is ook vervangen. Het glas dat erin is gekomen, heeft een hogere isolatiewaarde dan enkelglas en heeft een klassiek uiterlijk de speciaal geschikt is voor monumentale panden. Alle schuiframen hebben VR strips gekregen, dit zijn een soort ‘anti tocht borstels’ die zorgen voor een goede tochtdichting. Ook al het hang- en sluitwerk is vernieuwd. Hieronder ziet u de vóór en na foto’s van de achtergevel.

Al het houtwerk rondom het pand heeft Witte Bouw vakkundig mogen restaureren. De ramen hebben daarbij een hele reis gemaakt tussen schilder, timmerman en glaszetter. Eerst zijn alle ramen eruit gehaald, waarna de kozijnen tijdelijk zijn dichtgezet voor het onderhoud. De ramen zijn volledig kaal gemaakt door de schilder, waarna Witte Bouw alle glassponningen heeft opgefreesd op de diktemaat van het nieuwe glas. Dit is namelijk iets dikker dan wat erin zat. Vervolgens is het nieuwe glas er door de glaszetter ingezet, waarna de schilder ze weer heeft afgeschilderd. Ook de kozijnen en de toonaangevende ‘kuif’ bovenop de voorgevel zijn opnieuw geschilderd en achter is de patio helemaal opnieuw gesausd, wat maakt dat het geheel onwijs is opgeknapt. Op de foto’s hieronder ziet u het aangezicht van vóór en na op de patio.

Op een aantal plekken hebben we nog wat voeg- en metselwerkherstel gedaan waar dit nodig was. Het metselwerk van de voorgevel en een deel van de achtergevel zijn weer helemaal opnieuw geolied en dat maakt een enorm verschil in het aangezicht van het pand. De oude olie was er grotendeels afgesleten, waardoor het pand helemaal lichtbruin was uitgeslagen.

Ook het schilderwerk van de ornamenten en gevelteksten waren zwaar vervaagd. Het was een heerlijk eeuwenouds monnikenwerk om dit weer te doen stralen, maar het resultaat is op z’n zachtst gezegd: geweldig!

Heeft u zelf een (monumentaal) pand welke toe is aan groot onderhoud? Witte Bouw is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB) en lid van de Vakgroep Restauratie. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met u mee.

]]>
Publicatie in vakblad Aannemer, maart 2024 https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/publicatie-vakblad-aannemer-maart-2024/ Tue, 26 Mar 2024 15:22:29 +0000 https://wittebouw.nl/?p=9043 Sinds 1 januari van dit jaar staat Roy Witte (29) aan het roer van Witte Bouw. Hij is daarmee de vierde generatie die leidinggeeft aan het Amsterdamse bouwbedrijf. Dat Roy in de voetsporen van zijn voorouders zou treden, was voor hem niet vanzelfsprekend. “Ik had een omweg nodig om alsnog op mijn pad te komen.”

Door vakblad Aannemer – maart 2024.

Zo luidt de inleiding van wederom een mooie publicatie over het kersverse directeurschap van Roy Witte, die het stokje sinds begin dit jaar heeft overgenomen van Jordan Huivenaar, opvolger van Eric Witte, de vader van Roy. Hieronder staat het gehele artikel.

Denk je na het lezen van dit artikel: “Ik wil ook werken bij zo’n mooi familiebedrijf in de restauratie van (rijks-)monumentale panden“? Ben je restaurateur, uitvoerder of gewoon héél goed in het timmervak? Kijk dan beslist eens hier. Of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

Liever gebruik maken van onze expertise voor uw eigen (rijks-)monument of ander soort pand? Wij denken graag met u mee.

]]>
Bronsgieting onderdeel klok Westertoren https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/bronsgieting-onderdeel-klok-westertoren/ Mon, 25 Mar 2024 15:13:37 +0000 https://wittebouw.nl/?p=8992 Maandag, 25 maart 2024 Op donderdag 8 februari is er weer een hoogtepunt bereikt voor het groot onderhoud van de Westertoren. Dit vond plaats in de bronsgieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten, één van de zeer weinige klokkengieterijen wereldwijd en dat maakt het gelijk zo bijzonder. Onze monumentenfotograaf Léontine Lamers heeft alles vast mogen leggen en eerlijk is eerlijk, dat ziet er spectaculair uit. En dat ís het ook!

Vorig jaar april hebben we de meeste klokken van het carillon naar beneden gehaald om vervolgens het carillonframe te kunnen vervangen en om zo voldoende werkruimte te creëren. Alleen de zwaarste klokken zijn in de toren blijven hangen. De meeste klokken zijn origineel, 51 stuks in totaal. De zwaarste zijn ook gelijk de oudsten en komen uit het jaar 1658. De andere klokken zijn van 1959 en de meest recente van 1991.

Foto: Léontine Lamers, monumentenfotograaf.

Verschillende klokken zijn door de tijd heen vervangen door de hierboven genoemde firma Eijsbouts. Zij gieten, als een van de zeer weinigen binnen de branche, klokken voor monumenten over de hele wereld. Doordat het één en ander is aangepast aan de positie van de klokken, zullen ze na het onderhoud straks beter zichtbaar zijn van buitenaf. De klokken worden zoveel mogelijk teruggehangen in hun originele positie van oudsher.

Foto’s: Léontine Lamers, monumentenfotograaf.

De klok die destijds vervangen moest worden, was op dat moment niet dusdanig zichtbaar, waardoor een onderdeel, de kroon, bovenop deze klok toen op vereenvoudigde wijze was vormgegeven vergeleken met het origineel. Doordat deze klok straks meer in het zicht naar buiten toe komt te hangen, moest hiervoor een belangrijk detail aangemeten worden.

Op alle klokken zit namelijk een kroon als “lus” waaraan ze hangen aan een stalen frame. Op de foto’s zijn deze kronen goed zichtbaar. Wat Eijsbouts gedaan heeft: Allereerst is van de originele kroon een mal van wax gemaakt. Van een originele kroon is een afdruk gemaakt, waarin een gezicht te zien is. In vaktermen heet zo’n gezicht ‘putti’. Het zijn eigenlijk engelenhoofdjes met een symbolische betekenis en ter versiering als aangenaam detail.

Foto: Léon van Berkel.

Vervolgens is van de mal een gietvorm gemaakt, waarbij uiteindelijk de wax ertussenuit gegoten wordt. Het smelt namelijk. Dit is hoe brons op authentieke wijze vroeger ook al gegoten werd. Nog een paar feiten over het bronsmalgaan: het wordt als een soort rode lava gegoten met een enorm hoge temperatuur van maar liefst elfhonderd graden. Als hitteschild wordt door de gieters dan ook speciale beschermende kleding gedragen.

Foto’s: Léontine Lamers, monumentenfotograaf.

Naast de carillonklokken, zijn ook nog de luidklokken in de toren. Dit zijn de klokken die bijvoorbeeld op zondag luiden als oproep om naar de kerk te komen. De stalen onderdelen van de luidassen van de luidklokken hebben we laten verzinken als nieuwe beschermlaag, waardoor deze er weer jaren tegenaan kan. Ook de galmborden, waar de luidklokken achter hangen, hebben we gerestaureerd en opgeknapt.

Video: Léon van Berkel.

U kunt zich wel voorstellen hoe bijzonder het moment zal zijn dat straks het carillonframe met drie luidassen met luidklokken weer geheel gemonteerd en teruggehangen zullen schitteren op hun plek. Wat is het bijzonder om aan een project te werken met zo’n rijke historie, zowel op cultureel vlak als binnen ons vakgebied.

Witte Bouw is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB). Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft, bijvoorbeeld over het groot onderhoud van de Westertoren.

]]>
Complimenten dag bij Witte Bouw https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/complimenten-dag-bij-witte-bouw/ Fri, 01 Mar 2024 15:18:40 +0000 https://wittebouw.nl/?p=8934 Vrijdag, 1 maart 2024 – Wat ziet u er goed uit! 😀👍 Bij ons bouw- en aannemersbedrijf, Witte Bouw, werd vandaag volop aan complimentendag meegedaan!

Het ene na het andere compliment vloog op post-it’s om de oren, met als gevolg dat iedereen zijn portie complimentjes wel weer heeft gehad voor een jaar!


Je wordt er blij van maar we blijven toch ook nuchter Amsterdams, hé 🙃. Ook gek op complimentjes (en bloemetjes) en ben je goed in je vak? Wellicht is het dan interessant om eens bij onze vacatures te kijken! Neem gerust een contact met ons op.

Liever gebruik maken van onze expertise voor uw eigen (rijks-)monument of ander soort pand? Wij denken graag met u mee.

]]>
Publicatie BouwAcademie Bouwkrant, 29 januari 2024 https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/publicatie-bouwacademie-bouwkrant-29-januari-2024/ Wed, 21 Feb 2024 13:25:26 +0000 https://wittebouw.nl/?p=8895 Woensdag 21 februari 2024 – Bent u al bekend met de BouwAcademie Amsterdam? Onze adviseur en voorgaande generatie van de directie, Eric Witte, is actief betrokken bij dit initiatief, omdat het van groot belang is om de instroom van vakmensen in de bouwsector te stimuleren.

De speciale BouwAcademie Bouwkrant kwam uit ter ere van de opening van de BouwAcademie Amsterdam, een centrale plek die gecreëerd is om toekomstige vakmensen een moderne opleidingsaccommodatie te kunnen bieden. 🥳

Foto: Jamie Looy, Bouwmensen Amsterdam.

Het is een samenwerkingsverband met Koninklijke Bouwend Nederland, Bouwmensen Amsterdam, ROC van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam. Lees het korte interview met Eric Witte hieronder 👍🏻👍🏻

Bron: BouwAcademie Amsterdam, 2024.

]]>
Vacature timmerman I / voorman https://wittebouw.nl/vacatures/timmerman-1-voorman-fulltime/ Wed, 07 Feb 2024 09:35:05 +0000 https://wittebouw.nl/?p=4993 Wij zoeken een nieuwe collega timmerman I/voorman (fulltime). Ben jij een vakman, oplossingsgericht en vind je het leuk om met mensen om te gaan? Voel je je thuis in een informele cultuur met een open sfeer, lees dan zeker verder.



Wat ga je doen?

  • Aan de hand van de tekeningen zelfstandig maken van alle voorkomende bouwwerken.
  • Nauwkeurig maatvoeren van de eigen werkzaamheden.
  • Timmerwerkzaamheden voor de realisatie van afwisselende projecten.
  • Opruimen van de bouwplaats in relatie tot de eigen werkzaamheden.
  • Controleren van binnengekomen materiaal en pakbon op juistheid, kwaliteit en hoeveelheid.
  • Coördineren van onderaannemers.
  • Waar nodig instrueren van Timmerman II.

Wat vragen wij?

  • Minimaal MBO-opleiding, timmerman niveau 2-3
  • Een klant- en teamgerichte houding
  • Een oplossingsgerichte en zelfstandige werkwijze
  • VOL VCA certificaat
  • Vaardig met MS Office

Wat kun je verwachten?

  • Een goede werksfeer met leuke collega’s
  • Boeiend en afwisselend werk
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Beschikking over bedrijfsbus met gereedschap
  • Goede arbeidsvoorwaarden volgens bouw-cao

Interesse?

Mail je cv naar r.witte@wittebouw.nl.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Roy Witte, telefoonnummer 020-6343638.

Kantoor pand Witte Bouw Amsterdam Noord
]]>
Publicatie De Telegraaf, 12 januari 2024 https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/publicatie-de-telegraaf-12-jan-2024/ Wed, 17 Jan 2024 09:23:19 +0000 https://wittebouw.nl/?p=8197 Directeur: Vierde generatie timmerbedrijf

Door De Telegraaf – januari 12, 2024

De restauratie van de Westertoren is een droomproject, vinden wij bij Witte Bouw. Zo ook onze nieuwe directeur Roy Witte, die per januari 2024 het stokje van het directeurschap over is gaan nemen. Heel bijzonder, want het timmeren met restauratie als specialisme zit in de familie. Al vier generaties lang wordt de stad (Amsterdam, maar ook omstreken) gerestaureerd door de familie. En dat is iets om trots op te zijn, vond ook de Telegraaf. Hieronder leest u de publicatie van 12 januari 2024. Eén ding is zeker: dit is een onwijs mooi begin van het nieuwe jaar!

Interesse gekregen?

Wil je nu ook werken bij zo’n mooi bedrijf in de restauratie van (rijks-)monumentale panden? Ben je restaurateur, uitvoerder of gewoon heel goed in je vak? Kijk dan eens hier! Liever een aansturende rol? Bekijk dan zeker deze vacature eens! Wij staan ook open voor open sollicitaties, neem contact met ons op. Dat vinden we leuk!

Liever gebruik maken van onze expertise voor uw eigen (rijks-)monument of ander soort pand? Wij denken graag met u mee.

]]>
Publicatie Erfgoed Magazine, 10 januari 2024 https://wittebouw.nl/nieuwsberichten/publicatie-erfgoed-magazine-10-jan-2024/ Fri, 12 Jan 2024 08:49:05 +0000 https://wittebouw.nl/?p=8163

Vrijdag 12 januari 2024 – Van timmer werkplaats aan de Da Costakade naar het restaureren van de Westertoren. Door Erfgoed Magazine, 10 januari 2024.


In 1932 neemt timmerman Andries Witte een timmerbedrijf over aan de Da Costakade in Amsterdam. Hij had zich toen vermoedelijk niet kunnen voorstellen dat bijna een eeuw later, zijn bedrijf zou zijn uitgegroeid tot de belangrijkste speler in de bouw en restauratie van Nederland. En al helemaal niet dat zijn kleinzoon Eric, indirect, het stokje zou overdragen aan zijn achterkleinzoon Roy. Toch is dat precies wat er gaat gebeuren.
 


Vanaf 1 januari 2024 staat Roy als vierde generatie Witte aan het roer van het bedrijf dat inmiddels Witte Bouw heet. Roy volgt hiermee directeur Jordan Huivenaar op. Die was in 2019 aangesteld toen voormalig directeur Eric Witte besloot een stap terug te doen. Jordan heeft echter te kennen gegeven meer tijd voor zijn nevenwerkzaamheden te willen vrijmaken maar zowel Eric als hij blijven betrokken als adviseur van Witte Bouw.

Staat van dienst in restauratie

Witte Bouw behoort tot een selecte groep experts die het certificaat Erkend Restauratie Bouwbedrijf mogen voeren. Een erkenning die volgde op een bewezen staat van dienst en ervaring. Om die reputatie hoog te houden wordt er stevig geïnvesteerd in de kennis van hun werknemers. Dat doen ze bijvoorbeeld met scholing en bijscholing rond behoud van cultureel en religieus erfgoed. Witte Bouw heeft dankzij deze specifieke expertise geholpen bij restauratie van meerdere spraakmakende monumenten. Dat zijn bijvoorbeeld het Muiderslot, het Scheepvaartmuseum, de Utrechtse Poort in Naarden, het Barlaeus gymnasium en kerk de Krijtberg aan het Singel. Momenteel is Witte Bouw betrokken bij een extra bijzonder project; de restauratie van de Westerkerk en beeldbepalende bijbehorende toren. Hemelsbreed een kleine kilometer van de Da Costakade, waar het allemaal ooit begon.

Familiebedrijf

In eerste instantie was Roy niet van plan om in de zaak van zijn vader te werken, laat staan om het roer over te nemen. Hij begon een studie bouwkunde, maar deed uiteindelijk een opleiding event management en facility management. Pas toen hij met de hulp van zijn vader zijn eigen appartement verbouwde, begon het te knagen. Misschien was hij toch wel geschikt voor de wereld van de bouw. Waar kon hij dit beter ontdekken dan in het bedrijf van zijn vader? Die wilde alle schijn van nepotisme voorkomen en liet Roy solliciteren bij twee leden van de Raad van Advies waarna hij werd aangenomen. Hij begon onderaan en werkte zich langzaam maar zeker op. Hij behaalde bovendien in de tussentijd zijn aannemersdiploma.

Ondertussen was Eric aan het nadenken over zijn opvolging. Roy had inmiddels al te kennen gegeven graag in de voetsporen van zijn vader te treden. Eric wilde dat echter goed regelen: “Ik heb bij andere familiebedrijven gezien hoe het mis kan gaan als je alleen kiest voor de juiste achternaam. Ik wilde ook zeker weten dat ik mijn bedrijf in goede handen zou achterlaten en dat ook de medewerkers achter mijn opvolging zouden staan”. Er werd een traject van meerdere jaren opgezet om Roy klaar te stomen. Onderdeel hiervan waren twee uitgebreide assessments die hij met succes doorliep. Toen na meerdere gesprekken ook de Raad van Advies unaniem enthousiast was en ook de andere medewerkers van het bedrijf het een logische stap vonden, werd besloten dat Roy de nieuwe directeur van Witte Bouw zou worden.

Eric: “Het is natuurlijk prachtig dat hiermee weer een Witte de scepter zwaait over het familiebedrijf. Maar ik ben vooral enorm blij dat ik een goede opvolger heb gevonden. Met Roy aan het roer denk ik dat Witte Bouw een prachtige toekomst tegemoet gaat”.

Ook voor Roy betekent de stap meer dan alleen het voortzetten van een familiebedrijf: “Ik had het zeker jammer gevonden als met mijn vader de naam Witte uit het bedrijf was verdwenen. Dat ik met mijn naam die traditie kan voortzetten vind ik enorm eervol. Maar ik ben vooral trots dat ik een prachtig bouwbedrijf met een specialisatie in het restaureren van cultureel erfgoed mag gaan leiden. Ik heb er dan ook enorm veel zin in!”



Roy vervult zijn functie per 1 januari 2024. Jordan Huivenaar (rechts op de foto) legt zich vanaf dan toe op zijn stichting Nieuw Seizoen en blijft twee dagen per week bij Witte Bouw betrokken als adviseur. Eric Witte (links op de foto) zit sinds zijn aftreden in de Raad van Advies en blijft hier deel van uitmaken.

]]>